Juvaquatre / Dauphinoise

1937 – 1960

Denne lille Renault kom til verden i 1937. Louis Renault var blevet dybt inspireret af den nye Opel Kadett / Olympia på udstillingen i Berlin i 1935. Modellen, som var tæt på en kopi af nævnte Opel, blev ”døbt” Juvaquatre. I starten blev den produceret som en todørs personbil. Året efter påbegyndtes varevognsudgaven.

Efter krigen var Juvaquatre den eneste model Renault producerede, og den dengang nye danske Renault-importør Brdr. Friis-Hansen A/S fik stor succes med denne lille varevogn. Alene fra 1946 til 1951 blev der solgt 1000 biler. Den var især populær til mindre håndværksvirksomheder, der behøvede et billigt transportmiddel. Mange ældre fra Kolding og København husker måske bilen fra vaskerierne Kolding Dampvask og SorteHvidt, der havde rigtig mange kørende rundt og hente og bringe vasketøj.

AHG nr 1000.png

I Danmark blev navnene Juvaquatre og Dauphinoise i daglig tale til ”AHG” – hvilket var fabrikkens egen betegnelse for de tidligste modeller. Produktionen ophørte i 1960.

Ovenstående fine gule Dauphinoise break med telt på taget er hjemmehørende i Aalborg og tilhører klubmedlem Henrik Ehlers.

Der findes kun tre kendte Juvaquatre personbiler i Danmark. På det meget eksklusive Hindsgaul Madsen bilmuseum i Strib står denne særdeles fine Juvaquatre. Den blev solgt som ny i 1938 hos SMC i Odense. Førkrigsbilerne kendes typisk ved at de er todørs berline (sedan), hvor de efter krigen kom med fire døre.