Renault Stafette

1959 - 1980

Renault-importøren Brdr. Friis-Hansen havde stor succes med flådesalg til P&T. Det blev selvfølgelig også forsøgt med ”franskbrødet” Stafette. Her var det dog svært at slå Bedford m.fl. Så det blev kun nogle få Stafetter der kom ”i gult”. Her en såkaldt kort/lav model med skydedøre.

Samtidig med Renault Floride præsenterede fabrikken også den nye varevogn Estafette. Det var den første Renault, der bød på frontmotor og forhjulstræk – en teknologi som siden skulle gå igen i Renault 4.

Bilen skulle tage konkurrencen op med Citroëns succes med den forhjulstrukne HY-varevognserien. martkedet efterspurgte varevogne med lav læssehøjde og stort varerum, og Renaults tidligere serie 1000 kg / Goelette var håbløst gammeldags, og det var nødvendigt at tænke i nye baner.

Varebilen fik sin danske debut på biludstillingen i Forum 1960. Der var tænkt på danskernes begrænsede evner udi det franske. Første bogstav i navnet blev derfor behændigt sløjfet, og bilen gik herhjemme under betegnelsen Stafette. Den var udstyret med Dauphinens 845 ccm Ventoux-motor på 32 hk, som må siges at være håbløst overvurderet, og det gav den hurtigt problemer på markedet.

Stafetten kom i fire karosseriudgaver: lav varevogn, høj varevogn, pickup og minibusudgaven Alouette. Kunden kunne vælge blandt de fire standardfarverne grå, blå, gul og orange.

Christian Ree fra Vaskeriet Sortevit A/S var begejstret for den nye varevogn: "Vi værdsætter især rummeligheden, den store indvendige højde, 1,83 m, der tillader chaufføren at stå oprejst i varerummet, det store dørareal samt den direkte adgang fra førerhus til varerum."  Vaskeriet udskiftede derfor efterhånden sin store vognpark af Goelette med en ny Renault Stafette hver måned.

En lille, sjov historie fra Estafettens første tid er denne: Da den ny varebil blev præsenteret i efteråret 1959 i Frankrig, var Vagn Gjerlang fra BH Auto på rejse i landet. Han kom tilfældigt forbi et sted udenfor Paris, hvor Renault-fabrikkerne havde arrangeret en forhindringsbane, hvor det gjaldt om at køre fejlfrit igennem. Præmien til den bedste chauffør var en ny Renault Estafette. Med solid erfaring som chauffør i sit eget busudlejningsfirma vandt Vagn Gjerlang Estafetten... indtil det gik op for arrangørerne, at han ikke var franskmand, hvorefter danskeren blev diskvalificeret! Hjemme i Danmark måtte Vagn Gjerlang (trods stor irritation) nøjes med en flaske champagne, som Brdr. Friis-Hansen forsøgte at kvittere med som et lille plaster på såret.

I 1962 blev 845 ccm-motoren erstattet af den nyudviklede 1108 ccm "Sierra"-motor, og så så det hele noget bedre ud. Vognen gennemgik små ændringer i årene, der fulgte, og den blev næsten kvik efter den i 1968 kom med den nye 1289 ccm-motor, som noget senere kom til at ligge i R12. Den fik ny kølergrill i 1973 og fortsatte så at sige uændret frem til produktionen ophørte i 1980, da Renault Trafic så dagens lys. Bilen nåede op i et produktionsantal på noget over 500.000. Dertil skal lægges et sted mellem 650 og 800 biler produceret af Dacia i Rumænien til det rumænske postvæsen.

Den første Stafette i Danmark. Køberen var murermester Johs. Brandt, der i forvejen allerede havde en del Renaulter i sin flåde af køretøjer.

Foto: Ole W. Hansen

Teksten på denne side er i hovedsageligt taget fra bogen "Renault i Danmark" af Erich Karsholt og Henrik Stenholt. Se mere om bogen HER

Forventningerne til det nye ”franskbrød” var fra starten store hos den danske Renault-importør og forhandlernet. Samtidig var det Renaults første bil med forhjulstræk. Trods dette fortrin i forhold til den noget mere konservative konstruktion på VWs succesfulde ”rugbrød”, blev Stafetten aldrig nogen stor konkurrent. En alt for klejn motor kombineret med mange børnesygdomme med fortøj og gearkasse gjorde hurtigt udslag i negativ retning. Dette var dog endnu ukendt, da Knud F. Hansen her leverede Danmarks første Stafette til den lokale murermester Johs. Brandt i Svinninge.

Her et herligt billede fra Kolding 1960-erne - hvor der ses en såkaldt SUPER Stafette – den forhøjede og ekstra lange i fuld aktion for Kolding Dampvask, som havde en ganske stor flåde af Renault erhvervskøretøjer. Bilerne blev altid leveret af den lokale Renault-forhandler Hans Knudsen på Tøndervej.